Faalangst overwinnen: tips en online studiebegeleiding
Hyperventileren vlak voor een presentatie, een black-out tijdens een belangrijk tentamen of niet kunnen slapen omdat je de volgende dag moet presteren: faalangst kan verschillende problemen opleveren tijdens je studie. Onderstaande tips kunnen helpen bij het omgaan met faalangst. Wil jij je faalangst overwinnen met gerichte ondersteuning? Onze experts helpen je met effectieve online 1-op-1 begeleiding.
Wat is faalangst?
Iedereen is wel eens zenuwachtig als er een belangrijk toetsmoment op het de planning staat. Hoewel dit volkomen normaal is, is het niet de bedoeling dat je zenuwen je belemmeren in je dagelijkse leven en tijdens je studie. Als dit wel zo is – bijvoorbeeld omdat je extreme stress en andere klachten ervaart -, heb je misschien last van faalangst.
Faalangst is een gevoel van angst die je ervaart als je moet presteren. Dit kan tijdens je studie zijn, maar bijvoorbeeld ook als je rijexamen moet doen of op het werk. Faalangst tijdens het studeren kan ervoor zorgen dat je minder goed presteert of bepaalde klachten ervaart. Zo ben je misschien prikkelbaar, heb je last van hartkloppingen en andere stressgerelateerde klachten of een negatief zelfbeeld.
Ook uitstelgedrag, piekeren, vermoeidheid en het ontlopen van bepaalde situaties kunnen worden veroorzaakt door faalangst. Zo overweeg je misschien om te stoppen met je studie omdat je de druk niet aan kunt. Voordat je een beslissing neemt, is het verstandig om je faalangst aan te pakken. Je kunt faalangst namelijk overwinnen!
Wat is de oorzaak van faalangst?
Faalangst kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een laag zelfbeeld, druk vanuit jezelf en de drang om jezelf te bewijzen, perfectionisme of druk vanuit je omgeving om te presteren. Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je zo graag wilt presteren. Het begrijpen van je eigen gevoelens, kan de eerste stap zijn om de faalangst tijdens het studeren te overwinnen.
Tips om faalangst te overwinnen
Gebruik de volgende tien tips om faalangst te overwinnen:
1. Wees realistisch
Allereerst is het belangrijk om realistisch te zijn. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect en van je fouten kun je leren! Vergelijk jezelf niet met anderen, maar focus je op je eigen doelen en vooruitgang. Wees lief voor jezelf en stel je verwachtingen (en die vanuit je omgeving) bij.
2. Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je goed voor te bereiden op een spannend moment, voel je je rustiger. Maak voor een examen nog even je hoofd leeg, neem je favoriete thee mee in een thermosbeker en zorg dat je op tijd vanuit huis vertrekt. Zo voorkom je last minute stress.
3. Zorg voor een back-up plan
Bang om een black-out te krijgen tijdens een presentatie of mondeling examen? Zorg dan voor een back-up plan. Schrijf de belangrijkste steekwoorden op of vraag een klasgenoot om je te hulp te schieten als je dichtklapt. Het kan ook fijn zijn om je leraren van tevoren in te lichten over je faalangst.
4. Praat over je gevoelens
Praat over je gevoelens en angsten. Dit lucht niet alleen op, je zult ook merken dat veel mensen de stress herkennen. Je bent absoluut niet alleen!
5. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Ga geen enkele uitdaging uit de weg en blijf oefenen. Vind je het doodeng om te presenteren? Begin dan klein voor een groepje vrienden. Vervolgens kun je tijdens de lessen vrijwillig voor de klas komen te staan. Hoe vaker je iets doet, hoe minder eng het wordt.
6. Pak uitstelgedrag aan
Faalangst gaat vaak samen met uitstelgedrag. Pak het uitstellen aan en maak een goede planning. Door te werken met deadlines, voorkom je een hoop stress op het laatste moment.
7. Ontspanningstechnieken
Mediteren, ademhalingsoefeningen en mindfullness: het zijn allemaal manieren om meer rust in je hoofd te creëren. Zoek uit wat voor jou werkt en pas de technieken toe wanneer je de faalangst voelt komen opspelen.
8. Geen excuses
Mensen met faalangst proberen sommige situaties te vermijden. Houd op met excuses en ga ervoor! Ga de verschillende scenario’s na en bedenk wat het ergste is dat je kan overkomen. Geloof ons: de wereld vergaat niet als je een onvoldoende haalt of even niet uit je woorden komt tijdens een presentatie.
9. Blijf positief
Blijf positief en geef niet op. Het overwinnen van faalangst kost tijd en moeite. Geef jezelf de ruimte om te groeien en nieuwe dingen te leren.
Studiebegeleiding bij faalangst
Kom je er in je eentje niet uit? Meld je dan vrijblijvend aan voor 1-op-1 studiebegeleiding van een expert. Onze online studiebegeleiding helpt je om vol zelfvertrouwen af te studeren, ook als je worstelt met faalangst. Tijdens online studiebegeleiding word je stap voor stap geholpen en ontvang je praktische tips en adviezen. Dankzij de individuele begeleiding krijg je de kans om je vaardigheden en talenten te ontwikkelen én om je angsten te overwinnen.
Aan het afstuderen en loop je vast op de inhoud of structuur? Studielab biedt ook effectieve 1-op-1 scriptiebegeleiding!