Zet je volgende stap met Studielab

De beste scriptie tips

 

Scriptie tips: tips van een scriptiebegeleider

Scriptie tips - In het laatste semester van het (hbo) bachelor of masterprogramma staan studenten voor een grote uitdaging; een goede scriptie schrijven en met een mooi cijfer afstuderen. Hiervoor moet veelal praktijkonderzoek of literatuuronderzoek gedaan worden. Vervolgens moeten de opzet van het onderzoek en de onderzoeksresultaten verwerkt worden in een correct geschreven verslag. Daartoe moeten de opbouw van de scriptie, de schrijfstijl en de inhoud van de scriptie voldoende zijn. Veel studenten ervaren een thesis schrijven echter als ontzettend lastig. Een meesterproef van vijf- tot dertigduizend woorden schrijven is ook niet niks. Om stress en uitstelgedrag te voorkomen, helpen wij je daarom graag op weg met enkele zeer belangrijke scriptie tips.

Scriptie tip 1: begin met een raamwerk

Een scriptie schrijven voelt als een gigantisch project. Hierdoor weten veel studenten niet waar ze moeten beginnen. Dit resulteert vervolgens vaak in uitstelgedrag. Onze scriptiebegeleider geeft daarom altijd het advies om te beginnen met het maken van een raamwerk. Aan de hand van je hoofd- en deelvragen bedenk je welke thema's in ieder geval besproken moeten worden in je scriptie. Maak op basis hiervan een hoofdstukindeling. Vervolgens ga je ieder hoofdstuk onderverdelen in potentiële paragrafen. Wat moet je in elk hoofdstuk bespreken om de bijpassende deelvraag te kunnen beantwoorden? Om dit te weten zul je zien dat je alvast wat literatuuronderzoek moet doen. Voor je het weet ben je echt begonnen aan je scriptie!

Scriptie tip 2: rust en regelmaat

Om daadwerkelijk wat op papier te krijgen, is het belangrijk dat je een rustige werkplek hebt. Zoek uit waar jij het meest productief bent. Is dit op je studentenkamer, in de bibliotheek of wellicht in je ouderlijk huis? Reserveer deze plek voor het schrijven van je scriptie. Plan in je agenda regelmatig momenten in waarop je, op deze plek, aan je scriptie gaat schrijven. Bedenk daarbij dat het belangrijk is om na twee uur effectief werken, even pauze te nemen. Op de momenten die je volgens je agenda niet aan je scriptie hoeft te besteden, laat je het zoveel mogelijk los. Om goed te presteren is ontspannen namelijk ook erg belangrijk!

Scriptie tip 3: bewaak de rode draad van je scriptie

Een fantastisch onderzoek met goede resultaten is niets zonder duidelijk geschreven verslag. Daarentegen kun je tegenvallende onderzoeksresultaten wel compenseren met een goed geschreven scriptie. Om een duidelijke, goede scriptie te schrijven is het daarom erg belangrijk dat je de rode draad van je verhaal goed in de gaten blijft houden. Eén van de belangrijkste scriptie tips is dan ook om je bij elk stukje tekst steeds af te vragen; hoe draagt dit bij aan het beantwoorden van mijn onderzoeksvraag? En; hoe zorg ik ervoor dat deze informatie aansluit op de voorgaande tekst? Hierdoor voorkom je afdwalen en creëer je een duidelijke scriptie structuur.

Scriptie tip 4 : kies de juiste schrijfstijl

Het kiezen van de juiste schrijfstijl is niet voor niets onderdeel van deze scriptie tips. Nog te vaak zien we dat studenten een objectieve, wetenschappelijke schrijfstijl te pas en te onpas combineren met informeel en subjectief taalgebruik. Informeer daarom vooraf bij je scriptiebegeleider welke schrijfstijl van jou verwacht wordt en pas deze vervolgens consequent toe. Overigens kun je bij verschillende instanties, waaronder Learnit, trainingen volgen om te leren hoe je heldere teksten schrijft.


 

scriptie tips

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.