Zo schrijf je een goede probleemstelling voor je scriptie
Een goede, heldere probleemstelling kun je zien als het fundament van je scriptie. Je bepaalt hiermee namelijk de richting en de vorm van je verdere onderzoek. Samen met een sterke onderzoeksopzet en scriptie inleiding, maakt een duidelijke probleemstelling het schrijven van de volgende hoofdstukken heel wat makkelijker. Het leidt namelijk als vanzelf tot een concrete doelstelling en onderzoeksvraag. Hierdoor heb je glashelder voor ogen welke vraag je gaat beantwoorden in je scriptie.
Hoe zorg je er nu voor dat je de probleemstelling voor je master thesis of bachelorscriptie op de juiste manier kunt formuleren? In dit artikel leggen we je uit wat een goede probleemstelling is en hoe je de stelling haarscherp op papier krijgt.
Wat is een probleemstelling precies?
Kort gezegd moet de probleemstelling in een enkele zin of een korte paragraaf precies duidelijk maken welk probleem of vraagstuk onderzocht moet worden. In je inleiding heb je als het goed is al de nodige achtergronden van dit vraagstuk gegeven. De probleemstelling volgt hierop en beschrijft heel bondig en direct wat het probleem precies is.
De probleemstelling voor je onderzoek vormt daarmee dus de basis en leidraad van je scriptie. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, kan het in de praktijk best lastig zijn om tot een goede probleemstelling te komen.
Wat maakt een goede probleemstelling?
Een goede scriptie probleemstelling bevat drie elementen: context, relevantie en doelgerichtheid. Hoe sterker deze elementen vertegenwoordigd zijn, hoe concreter, en dus beter, je probleemstelling.
1. Context
Het moet helder zijn waar en wanneer het probleem zich voordoet en wie er bij het probleem betrokken zijn. Door voldoende context te geven, zorg je voor afbakening van je probleem en daarmee ook je onderzoek.
2. Relevantie
De stelling moet laten zien waarom het probleem relevant is voor de praktijk. Dit hoeft niet in expliciete bewoordingen opgeschreven te worden, maar het moet wel duidelijk uit de probleemstelling blijken.
3. Doelgerichtheid
Een goede probleemstelling stuurt aan op een duidelijk doel. Met andere woorden: waar wil je heen, nu je het probleem onder woorden hebt gebracht? Zonder een doelgerichte probleemstelling wordt het lastig tot een specifieke doelstelling en onderzoeksvraag te komen.
Probleemstelling voorbeeld
Stel je voor dat je scriptie gaat over de ontoereikende kennis van anatomie onder beginnende verpleegkundigen. Kijk eens naar deze probleemstelling als voorbeeld:
Algemeen verpleegkundigen in ziekenhuis X die hun hbo diploma minder dan 3 jaar geleden hebben behaald, beschikken over onvoldoende parate kennis van anatomie. Dit leidt tot meer fouten in verpleegkundige handelingen en een minder effectieve samenwerking met artsen. Het ziekenhuis zoekt naar strategieën om kennis van anatomie op niveau te brengen, die relevant zijn en efficiënt qua tijd en kosten.
Uit dit voorbeeld wordt de context direct duidelijk. We weten wat er aan de hand is, waar en met wie. Dat het probleem relevant is, blijkt uit de gevolgen voor de patiënten en essentiële samenwerking. Als laatste wordt met de laatste zin aangestuurd op het doel, namelijk het adviseren van strategieën om dit probleem aan te pakken.
Heb je moeite met het formuleren van een goede probleemstelling of onderzoeksopzet? Een scriptiebegeleider leert je hoe dit moet en helpt je op weg!
Studielab biedt naast hulp bij je scriptie ook effectieve hulp bij data analyses en studiebegeleiding in alle fases van je studie aan.