Hoe schrijf je een scriptie nawoord?
Na maandenlang zwoegen is het eindelijk zo ver: het einde van het scriptie schrijven is in zicht! Je hebt de conclusie van je scriptie geschreven en enkele goede aanbevelingen op papier gezet: nu rest naast de literatuurlijst alleen nog het nawoord. Let op: check altijd eerst even de scriptie opbouw die in jouw leidraad wordt voorgeschreven: niet iedere onderwijsinstelling stelt het schrijven van een nawoord verplicht. Soms vindt de opleiding een stuk reflectie in een losse paragraaf of in je scriptie discussie voldoende. Ga je wel een nawoord schrijven? Ontdek hieronder dan waaraan een goed scriptie nawoord moet voldoen.
Uit welke onderdelen bestaat een scriptie nawoord?
Een goed nawoord gaat over jouw ervaringen en persoonlijke ontwikkeling. Anders dan in de discussie ga je niet meer in op het onderwerp van jouw onderzoek. Je gaat niet reflecteren op jouw onderzoeksresultaten en bespreekt ook niet hoe je het onderzoek beter had kunnen uitvoeren: ook dit hoort in je discussie thuis. In een goed nawoord bespreek je wél:
- Wat er in het proces goed en minder goed ging.
- Wat het proces heeft gedaan voor jouw persoonlijke ontwikkeling: wat heb je geleerd?
- Hoe de samenwerking met medestudenten of andere betrokkenen was.
- Wie je wil bedanken (denk aan jouw stagebedrijf of de scriptiebegeleider van je opleiding)
Plaats in je scriptie en tone of voice
Zorg altijd voor een correcte scriptie structuur: het nawoord staat aan het eind van je scriptie, maar vóór de literatuurlijst en de bijlagen. Een nawoord is altijd maximaal één pagina lang en mag in een wat informelere stijl geschreven worden. Zo mag je hier wel schrijven in de ik-vorm en spreken over 'wij'. Natuurlijk moet je wel altijd professioneel blijven: wordt niet te amicaal in je bewoordingen.