Slim studeren: effectieve tips
Veel studenten hebben het tegenwoordig razend druk. Niet alleen volgen ze een (fulltime) studie, vaak ook hebben ze daarnaast een baan of zijn ze actief binnen het bestuur van een vereniging. Ook zien we steeds vaker dat volwassen studenten werk of gezin combineren met een deeltijd studie aan de universiteit of hogeschool. Hierdoor hebben veel studenten minder tijd om te studeren dan ze eigenlijk zouden willen. Om toch goede studieresultaten te behalen is effectief en slim studeren daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe doe je dat, slim studeren? Wij helpen je op weg met 7 belangrijke tips.
1.Maak dagelijks een to-do-list
Tijd besteden aan het maken van een planning of to-do-list voelt voor veel drukke studenten als ‘zonde van de tijd’. Niets is echter minder waar. Effectief en slim studeren is bijna onmogelijk zonder een gedegen planning en dagelijkse to-do-list. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je gestructureerd te werk gaat, het geeft je ook de nodige motivatie: iedere keer als je iets gedaan hebt kun je het namelijk letterlijk van je to-do-list afstrepen. Zorg overigens wel voor een haalbare to-do-list: het steeds niet kunnen behalen van je doelen werkt immers demotiverend. Zet je eerste planning daarom ruim op: je kunt deze het volgende studiekwartaal altijd nog aanscherpen!
2.Zoek een studieruimte die past bij jou
Denk goed na over de ruimte waarin je gaat studeren. Sommige studenten kunnen thuis prima leren, terwijl andere hier veel te veel worden afgeleid. Zeker wanneer je samenwoont met huisgenoten of een druk gezin, loont het om studie- en leefruimte van elkaar te scheiden. Wist je dat je in bijna alle steden een openbare bibliotheek hebt, waar je voor een paar tientjes per jaar onbeperkt gebruik kunt maken van de studieruimtes?
3.Structureren
Slim studeren vraagt om effectief gebruik van je korte- en langetermijngeheugen. Aangezien het kortetermijngeheugen niet zoveel kan opslaan, is het niet verstandig om alles vlak voor het tentamen in één keer te leren. Slimmer is het om ook het langetermijngeheugen optimaal te benutten. Dit geheugen is hiërarchisch opgebouwd en functioneert daarom het beste wanneer jij de stof over een langere periode, gestructureerd tot je neemt. Deel je leerstof dus vooraf in een hiërarchische structuur op en neem de tijd om telkens gestructureerd een deel hiervan te leren. Zo leer je beter en effectiever!
4.Visualiseren
Een andere manier om leerstof makkelijker op te slaan in het langetermijngeheugen, is door te visualiseren. Maak bijvoorbeeld een diagram of tekening van datgene dat je geleerd hebt of verzin er een verhaaltje bij. Door de stof op een andere manier uit te beelden in je hoofd en op te hangen aan visuele voorstellingen, kun je de informatie beter onthouden. Overigens kunnen veel studenten om dezelfde reden moeilijk leren van een scherm: vaak loont het daarom om leerstof of samenvatting uit te printen.
5.Slim studeren: ga offline!
Niets zit effectief en slim studeren tegenwoordig zo in de weg als social media, mail en whatsapp. Wist je dat je na iedere blik op je telefoon 10 minuten nodig hebt om weer volledig geconcentreerd te kunnen studeren? Ontzettend zonde van je tijd dus! Zet je telefoon dus uit of op vliegstand en leg hem in een andere kamer. Heb je iets van je to-do-list mogen afstrepen? Beloon jezelf dan met 5 minuten ‘telefoon tijd’.
6.Voldoende pauzes
Neem in je planning voldoende pauzes op en benut deze pauzes ook echt! Uren blokken of nachtenlang doorhalen met een studieboek lijk misschien efficiënt, maar effectief is het zeker niet. Mensen kunnen maar beperkte tijd echt geconcentreerd studeren: de gemiddelde concentratieduur is slechts 15-45 minuten! Probeer daarom steeds 45 minuten te studeren zonder afleiding en neem daarna 5 minuten pauze. Loop tijdens die korte pauze even een rondje, schenk een glas drinken in en kijk vooral niet naar je scherm. Na iedere 2 tot 3 uur is het tijd voor een langere pauze van 20 tot 30 minuten. Zorg er daarnaast ook voor dat je tussen je studieperiodes ook korte periodes van rust hebt. Ga bijvoorbeeld een weekend offline of plan een korte vakantie in eigen land in. Hierna kun je er weer met frisse moed tegenaan!
Waarom kiezen voor Studielab?
• Snel & flexibel contact: deadlines geen probleem!
• Professionele begeleiding: sneller afstuderen.
• Transparante lage, tarieven.
• Tevreden klanten: 100% van de studenten beveelt Studielab aan!