Hulp bij faalangst
Wat is faalangst?
Wie last heeft van faalangst, is bang om te mislukken. Deze angst om te mislukken is altijd gekoppeld aan een bepaalde taak of studieopdracht. De vrees om niet goed te presteren in situaties waarin mensen je beoordelen, is bij studenten met faalangst dan ook erg groot. Ze zijn bang dat het allemaal niet gaat lukken. Dit leidt dan ook tot veel angst en stress op het moment dat men toch een opdracht moet volbrengen, een presentatie moet houden of bijvoorbeeld een tentamen moet halen.
De symptomen van faalangst
Zijn onderstaande zaken voor jou (bijna allemaal) herkenbaar? Dan is de kans groot dan je last hebt van faalangst
- - Overmatig piekeren, bijvoorbeeld over de gevolgen van een eventuele mislukking.
- - Uitstelgedrag en passiviteit; het ontlopen van opdrachten en tentamens om teleurstellingen te voorkomen. Kan onterecht aangemerkt worden als een gebrek aan motivatie.
- - Negatieve gedachten over je eigen kunnen en je prestaties.
- - Schaamte en angst voor je eigen resultaten.
- - Piekeren over de reacties van anderen.
- - Lichamelijke symptomen zoals; klamme handen, hoofdpijn, transpireren, beven, een snelle hartslag, buikkrampen.
Individuele hulp bij faalangst? Onze ervaren studiebegeleiders helpen.
Waarom studiebegeleiding bij faalangst?
Niemand is dol op mislukkingen en falen willen voorkomen is dan ook een gezonde neiging. Spanning en angst zijn in die zin ook zeker geen ongezonde fenomenen. Ze voorkomen dat we te grote risico’s nemen en gevaarlijke situaties opzoeken. Gezonde spanning kan onze concentratie en prestaties zelfs verhogen. Ben jij op een gezonde manier gemotiveerd om mislukkingen tijdens je studie te voorkomen? Dan hoef je daarvoor zeker niet aan te kloppen bij een studiecoach. In die gevallen is er echter ook geen sprake van faalangst.
Wanneer je angst om te falen echter steeds vaker een negatieve uitwerking heeft op je studieresultaten, is dit wel problematisch. De onrealistische overtuiging dat je nooit mag falen en de angst voor de gevolgen, leidt vrijwel altijd tot teleurstellingen. Je vraagt immers veel te veel van jezelf; iedereen ‘faalt’ immers zo nu en dan. Teleurstellingen door te hoge verwachtingen en overschatting van de gevolgen, leidt tot nog meer stress en spanning. Deze spanningen zitten vervolgens je prestaties weer in de weg. Hierdoor komen studenten met faalangst vaak in een vicieuze cirkel van angst, stress, teleurstelling en onderprestatie terecht. Een studiebegeleider of studiecoach van Studielab kan je helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Studiebegeleiding bij faalangst biedt effectieve hulp bij studieproblemen en komt de studieprestaties uiteindelijk zeer ten goede.
Wat kan Studielab doen?
De studiebegeleiders van Studielab hebben een ruime ervaring en expertise in het begeleiden van studenten met faalangst. Samen met jou gaan ze aan de slag om je te helpen inzien wat faalangst nu precies is en hoe het werkt. Inzien hoe jouw negatieve gedachtes, angst en stress je studieprestaties negatief beïnvloeden, is vaak de eerste stap. Bovendien kunnen onze studiebegeleiders praktische en concrete strategieën aanreiken, waarmee je de faalangst de baas kunt worden. Studiebegeleiding bij faalangst is altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. We leren je negatieve gedachtes en emoties signaleren en helpen je om hier beter mee om te gaan. We leren je studievaardigheden aan die je helpen om minder stress te ervaren en beter te presteren. Hiermee doorbreken wij de vicieuze cirkel en zorgen we samen voor betere studieprestaties.
Waarom kiezen voor Studielab?
• Snel & flexibel contact: deadlines geen probleem!
• Professionele begeleiding: sneller afstuderen.
• Transparante, lage tarieven.
• Tevreden klanten: 100% van de studenten beveelt Studielab aan!