Zet je volgende stap met Studielab

Tips om een goed gestructureerde tekst te schrijven

Een goede structuur in je teksten aanbrengen

Het schrijven van een goed gestructureerde tekst is een essentiële vaardigheid die elke student uiteindelijk moet beheersen. Doordat bij niet alle opleidingen veel geschreven wordt, hebben veel studenten hier echter moeite mee. Vooral bij het schrijven van lange essays of het schrijven  van een scriptie, lopen veel studenten daardoor vast. Oefen daarom voldoende met schrijven en neem tips ter harte om de structuur van je tekst te verbeteren. Een tekst met een duidelijke structuur zorgt namelijk niet alleen voor een betere leeservaring, maar helpt ook om je argumenten effectief over te brengen. Bijvoorbeeld zodat je het scriptie literatuuronderzoek overzichtelijk kunt presenteren. In deze blog geven we je enkele praktische tips om de structuur van je tekst te verbeteren. Loop je toch vast? Informeer dan naar onze studiebegeleiding en scriptiebegeleiding, en krijg hulp bij het structureren van teksten!

1. Begin met een duidelijke inleiding 

Een sterke inleiding is cruciaal. Het schetst de context van je tekst en legt uit waarom het onderwerp relevant is voor de lezer. Begin met een pakkende zin die de aandacht trekt, gevolgd door een korte samenvatting van wat je gaat bespreken. Vergeet niet om je onderzoeksvraag of doelstelling duidelijk en ondubbelzinnig te formuleren, wanneer het om een scriptie gaat. Dit geeft de lezer een idee van wat ze kunnen verwachten en waarom het belangrijk is.

2. Gebruik duidelijke titels en pakkende tussenkopjes

Titels en tussenkopjes zijn niet alleen handig voor de lezer, maar helpen jou ook om je gedachten te ordenen. Ze geven structuur aan je tekst en maken het gemakkelijker om verschillende secties te onderscheiden. Zorg ervoor dat je tussenkopjes kort en beschrijvend zijn, zodat de lezer snel kan zien waar de paragraaf over gaat. Dit is vooral nuttig bij het structureren van een scriptie, waar je vaak met veel informatie werkt.

3. Maak gebruik van relatief korte alinea's en zinnen

Lange alinea's en ingewikkelde zinnen kunnen de lezer ontmoedigen. Hou je alinea's kort, met elke alinea die één idee of punt behandelt. Gebruik daarnaast korte zinnen om je boodschap helder en begrijpelijk te houden. Dit verhoogt de leesbaarheid van je tekst en helpt de lezer om de informatie sneller te verwerken. Ook wanneer je met korte zinnen werkt, kun je academisch schrijven!

4. Zorg voor samenhang tussen alinea’s

Elke alinea zou logisch moeten aansluiten op de vorige. Begin een nieuwe alinea met een inleidende zin die het verband aangeeft tussen de huidige en de voorgaande alinea. Dit zorgt voor een vloeiende leeservaring en helpt de lezer om de rode draad van je verhaal te volgen.

5. Behandel onderwerpen gescheiden

Wanneer je verschillende punten bespreekt, zorg er dan voor dat je deze niet door elkaar haalt. Behandel eerst alles over onderwerp A, dan alles over B, enzovoort. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat elk onderwerp de aandacht krijgt die het verdient, zonder dat de zaken door elkaar lopen.

6. Sluit af met een samenvatting

Aan het einde van je tekstonderdelen is het nuttig om samen te vatten wat de belangrijkste punten waren. Gebruik een helikopterview om de lezer nogmaals de kernboodschap mee te geven en de relevantie ervan te benadrukken.

7. Geef praktische voorbeelden

Praktische voorbeelden helpen de lezer om de theorie toe te passen in de praktijk. Ze maken abstracte concepten tastbaar en relevant. Probeer daarom altijd voorbeelden te geven die de theorie ondersteunen en verduidelijken.

8. Gebruik bullet points of nummering

In sommige teksten, zoals een beroepsproduct, kan het handig zijn om gebruik te maken van bullet points of nummering. Dit maakt informatie gemakkelijk scanbaar en zorgt ervoor dat de lezer snel de kernpunten kan oppikken. Hoewel dit bij veel scripties minder gebruikelijk is, kan het in andere contexten zeer effectief zijn.


Het hanteren van deze tips helpt niet alleen bij het scriptie schrijven, maar ook bij andere academische en professionele teksten. Met een duidelijke structuur en een logische opbouw maak je jouw tekst niet alleen aantrekkelijker voor de lezer, maar verhoog je ook de impact en effectiviteit ervan.

Heb jij nog andere tips voor het structureren van een tekst?

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.