Conclusie scriptie schrijven: tips
Het schrijven van een conclusie is een belangrijk onderdeel van je scriptie. Het is het laatste stukje tekst dat je lezers zullen lezen, en het is jouw kans om een blijvende indruk achter te laten. Maar waar moet je beginnen? Wij hebben 5 praktische tips samengesteld om je te helpen een krachtige en duidelijke scriptieconclusie te schrijven. Loop je toch nog vast en kun je wel wat scriptiehulp gebruiken? Informeer dan naar onze individuele scriptiebegeleiding!
1. Houd het kort en krachtig
Een goede conclusie is beknopt. Dit betekent dat je je richt op het samenvatten van de kernpunten en het beantwoorden van je onderzoeksvraag. Probeer overbodige details te vermijden—je conclusie moet bondig, maar zorgvuldig samengesteld zijn. Denk eraan dat je geen uitgebreid overzicht van je hele scriptie hoeft te geven; richt je op de essentie.
2. Hanteer de juiste opbouw
Je conclusie draait om het beantwoorden van de hoofdvraag van je scriptie. Begin met het herhalen van die onderzoeksvraag en samenvattingen van je belangrijkste bevindingen. Bekijk deze resultaten vanuit een “helikopterview” en laat zien hoe ze een geheel vormen. Geef vervolgens een expliciet, duidelijk antwoord op de vraag. Dit helpt de lezer om jouw boodschap helder te begrijpen.
3. Geen nieuwe informatie
Het is belangrijk om nieuwe informatie te vermijden in je conclusie. Dit is niet het moment om nieuwe ideeën of gegevens te introduceren. De conclusie is bedoeld als een samenvatting en afronding van alles wat je al hebt besproken. Als je merkt dat je toch extra details wilt toevoegen, overweeg dan om deze te verwerken in de hoofdtekst van je scriptie.
4. Reflecteer en Geef Aanbevelingen
Gebruik je conclusie ook om te reflecteren op de bredere implicaties van je onderzoek. Welke impact hebben jouw resultaten op het gebied waarin je hebt onderzocht? Dit is ook een goed moment om aanbevelingen te doen voor toekomstig onderzoek. Hiermee laat je zien dat je kritisch kunt nadenken over je onderzoek én dat je vooruitkijkt. Let wel op: afhankelijk van je scriptiehandleiding kunnen de reflectie en aanbevelingen ook in een los hoofdstuk worden opgenomen.
5. Eindig sterk
Sluit af met een krachtige laatste zin die blijft hangen bij de lezer. Dit kan een inspirerende opmerking zijn, een samenvattende uitspraak van je belangrijkste bevinding, of zelfs een oproep tot actie (indien relevant). Zorg ervoor dat deze laatste zin precies het gevoel of de gedachte overbrengt waarmee je de lezer wilt achterlaten.
Extra Tip: Laat je conclusie rusten
Nadat je je conclusie hebt geschreven, laat het een dag of twee rusten voordat je het opnieuw bekijkt. Dit geeft je de kans om met een frisse blik de tekst te herzien en eventuele inconsistenties of verbeteringen op te merken.
Concluderend
Het schrijven van een scriptieconclusie kan een uitdaging zijn, maar met deze tips zorg je ervoor dat jouw conclusie helder, bondig en krachtig is. Het is jouw kans om je onderzoek op een hoogtepunt af te sluiten en een blijvende indruk achter te laten.
Heb je wat extra hulp nodig bij je scriptie? Neem gerust contact met ons op. Succes met schrijven!