Zet je volgende stap met Studielab

Zo schrijf je een sterke conclusie voor jouw scriptie

Een goede scriptie sluit je af met een sterke conclusie. Het is één van de laatste onderdelen van het afstudeerproduct en biedt de mogelijkheid om de belangrijkste bevindingen samen te vatten, de onderzoeksvraag te beantwoorden en richting te geven voor toekomstig onderzoek. Een goede scriptie conclusie zorgt ervoor dat de lezer een duidelijk overzicht krijgt van de resultaten en begrijpt wat de implicaties zijn van het onderzoek.

Extra ondersteuning nodig bij het schrijven van je conclusie? Informeer naar onze scriptiebegeleiding!

Waarom is een sterke conclusie belangrijk?

Een sterke conclusie heeft verschillende belangrijke functies. Ten eerste geeft het de lezer een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Lezer die alleen geïnteresseerd zijn in de resultaten, kunnen volstaan met het lezen van het abstract en de conclusie. Daarnaast beantwoordt de conclusie de onderzoeksvraag die aan het begin van het onderzoek gesteld is.  Tot slot geeft een sterke conclusie richting voor toekomstig onderzoek.

Stappenplan voor het schrijven van een scriptie conclusie

Het schrijven van een goede conclusie vereist een gestructureerde aanpak. Hieronder volgt een stappenplan dat kan helpen bij het formuleren van een sterke scriptie conclusie:

1. Herlees de onderzoeksvraag: begin met het herlezen van de onderzoeksvraag die aan het begin van het onderzoek is gesteld. Dit helpt om de focus te behouden en ervoor te zorgen dat de conclusie daadwerkelijk antwoord geeft op deze vraag.

2. Vat de belangrijkste bevindingen samen: Geef een beknopte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek. Doe dit het liefst per deelvraag en mét helikopter view: het moet een lekker lopend verhaal worden, geen opsomming.

3. Verbind de bevindingen met de onderzoeksvraag: leg uit hoe de bevindingen direct verband houden met de onderzoeksvraag. Dit kan worden gedaan door te laten zien hoe de resultaten specifieke aspecten van de vraag beantwoorden.

4. Kom tot een concluderend antwoord op de hoofdvraag: ga ‘boven’ de stof staan en geef concluderend antwoord op de hoofdvraag.

Tips voor het formuleren van een heldere scriptie conclusie

Het formuleren van een heldere conclusie kan soms lastig zijn, maar met de volgende tips kunnen helpen:

1. Gebruik heldere taal: vermijd vakjargon en gebruik begrijpelijke taal.

2. Neem een helikopter view aan: ga niet opsommen of vervallen in details. Kijk naar je onderzoek en bedenk “als mijn medestudent vraagt wat de uitkomst van mijn onderzoek was, wat zou ik dan antwoorden?’

3. Houd het beknopt: een conclusie moet beknopt en to the point zijn. Vermijd lange, uitweidende zinnen en focus op de belangrijkste punten.

 

Ondersteuning nodig bij het studeren? Via Studielab neem je individuele scriptiehulp, studiebegeleiding én statistiekbegeleiding af!

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.