Slimme survivaltips om je diploma te halen
Een scriptie schrijven: de meeste studenten zien er als een blok tegenop. Niet zo gek want het is natuurlijk een behoorlijke klus om een scriptie te schrijven. Gelukkig vinden de meeste studenten het als ze eenmaal bezig zijn niet zo erg als dat ze van tevoren dachten. Wij geven je een aantal slimme survivaltips die je helpen om de finishlijn te behalen!
1.Starten met afstuderen
2.Heb je moeite om te beginnen?
Deze struggle ervaren heel veel studenten: waar begin je? Wij geven een kort en krachtig advies, namelijk: gewoon beginnen. Het klinkt simpel, maar er is geen andere oplossing. Zet in ieder geval íets op papier, hoe goed of slecht het ook is. Zo kom je in ieder geval in het schrijfritme. Maak eerst een raamwerk van de scriptie opbouw en schrijf daarna de eerste stukjes uit. Alles wat je opschrijft hoeft heus niet direct perfect te zijn. Later heb je nog voldoende tijd om de teksten te aan te passen of te schrappen. Probeer iedere dag een stukje te schrijven. Zo bouw je routine en zelfdiscipline op.
3.Een goede planning
Beginnen met schrijven doe je echter pas nadat je een goede scriptie planning gemaakt hebt. Een goede planning is misschien wel het belangrijkste hulpmiddel om je afstudeerperiode succesvol door te komen. Begin met het maken van een planning voor circa 4 maanden. Houd daarbij altijd de instructies van jouw opleiding ernaast. Op deze manier heb je alle deadlines duidelijk en plan je alle belangrijke onderdelen van je onderzoek in. Maak in je planning onderscheid tussen literatuur- en praktijkonderzoek. Maak vanuit je grote planning vervolgens steeds een gedetailleerde weekplanning voor de komende week. Op deze manier heb je overzicht en kun je de punten één voor één afwerken. Werk iedere week een nieuwe planning uit. Zo blijf je bij en zie je geen dingen over het hoofd.
4.Vraag op tijd om hulp
Denk tijdens je scriptie niet dat je het allemaal zelf moet doen. Wees niet bang om vragen te stellen aan je afstudeerbegeleider, praktijkbegeleider of aan medestudenten. Zij weten wat je doormaakt en snappen dat je soms hulp nodig hebt. Je kunt beter op tijd om scriptiehulp vragen dan dat je maandenlang vastloopt of steeds verkeerde of overbodige informatie uitwerkt. Je kunt ook iemand vragen om te helpen die niet betrokken is bij jouw onderzoek, zoals een familielid. Dit zorgt voor een frisse blik op jouw werkwijze, schrijfstijl en onderzoek.
5. Nog een paar slimme survivaltips
- Sla uitgewerkte documenten regelmatig op. Doe dit niet alleen in een Word bestand op jouw laptop, maar ook op cloud platformen zoals Drive, Dropbox of iCloud. Zo kun je de documenten overal en altijd raadplegen. Hiermee voorkom je stressmomenten waarbij je denkt dat je documenten kwijt bent!
- Het kan voorkomen dat je op sommige specifieke onderdelen vastloopt. Neem dan even afstand en werk door aan iets anders. Een paar dagen later kan het al stukken beter gaan.
- Als je eenmaal lekker bezig bent, kan het lastig zijn om te stoppen. Het is echter belangrijk om ook vrije tijd in te plannen. Werk bijvoorbeeld met vaste tijden waaraan je aan de scriptie werkt. De rest van de tijd kunt inplannen voor leuke dingen.
- Kom je er niet uit met hulp van je docentbegeleider? Dan kun je eens kijken naar externe scriptiebegeleiding. Een gespecialiseerd bureau helpt jouw met persoonlijke afstudeerhulp. Deze begeleiders kunnen helpen als je inhoudelijk vastloopt, moeite hebt met de scriptie structuur of de motivatie kwijt bent.