Zet je volgende stap met Studielab

Hoe schrijf ik een scriptie?

Hoe schrijf ik een scriptie?

Wie wil afstuderen aan een hogeschool of universiteit zal eerst een scriptie moeten schrijven. Een opleiding aan de hogeschool sluit je daarom af met een hbo scriptie. Universitaire studenten schrijven een bachelor scriptie en master thesis. Veel studenten hebben echter moeite met het uitvoeren van het scriptieonderzoek of het schrijven van de scriptie zelf. In deze blog geven we daarom kort antwoord op de vraag ‘hoe schrijf ik een scriptie?’ Uiteraard staan onze deskundige scriptiebegeleiders voor je klaar met hulp, advies en begeleiding!

Ga slim van start

Moet je zelf een scriptieonderwerp kiezen? Neem hier dan de tijd voor. Te snel en ondoordacht een onderwerp kiezen leidt immers vaak tot problemen in een later stadium. Voer daarom een gedegen vooronderzoek uit en ga voor een onderwerp dat relevant, voldoende afgebakend en haalbaar is. Hetzelfde geldt voor het plan van aanpak ofwel je onderzoeksopzet. Raadpleeg daarom vooraf waaraan dit plan moet voldoen en neem vervolgens de tijd om het grondig uit te werken. Niet alleen moet het plan meestal worden goedgekeurd worden voordat je een ‘go’ krijgt om verder te gaan, ook vormt dit plan het fundament voor de rest van je scriptie. Wanneer je een goede onderzoeksopzet hebt wordt het veel eenvoudiger om een goede scriptie te schrijven.

Hoe schrijf ik een scriptie; aandachtspunten

  • Houd continu de rode draad van je scriptie in de gaten. Vraag jezelf steeds af: is deze informatie relevant voor de beantwoording van mijn onderzoeksvragen? Gebruik inleidende en afsluitende zinnen en bespreek onderwerpen na elkaar in plaats van door elkaar.
  • Durf goed af te bakenen. Het is belangrijk om goed onderbouwde keuzes te maken: wat ga je wel onderzoeken en wat niet? Veel studenten willen alles onderzoeken, waardoor de scriptie uiteindelijk diepgang mist.
  • Maak een gedegen scriptieplanning.
  • Laat je scriptie regelmatig lezen door een ander. Zij zien vaak fouten die je zelf niet meer ziet.
  • Schrijf je scriptie conclusie met een helikopterblik. Een conclusie is tenslotte meer dan een samenvatting van je belangrijkste onderzoeksresultaten!
  • Durf kritisch te zijn in je scriptie discussie, maar toon ook aan wat de meerwaarde van jouw onderzoek is.
  • Ontwikkel je faalangst, stress of loop je volledig vast? Zoek op tijd hulp, want hoe eerder je hulp krijgt hoe sneller je weer zelfstandig verder kunt.
  • Is je scriptie afgekeurd? Neem even een paar dagen afstand en zoekt wat ontspanning om de teleurstelling te verwerken. Ga er daarna weer met frisse moed tegenaan.

Loop je vast? Studielab biedt hulp!

Op onze website staan ontzettend veel handige scriptie tips. Loop je desondanks vast bij het schrijven van je scriptie? Aarzel dan niet om wat extra hulp in te schakelen. Het schrijven van een scriptie is voor de meeste studenten een nieuwe en lastige taak. Vaak is de begeleiding vanuit de onderwijsinstelling bovendien gering. Het is dus helemaal niet gek als je wat extra hulp nodig hebt. Onze deskundige scriptiebegeleiders bieden daarom scriptiehulp aan alle hbo- en wo-studenten in Nederland en Vlaanderen aan. Ook bieden wij scriptiebegeleiding aan studenten die moeten werken met spss, stata of R.

 

 

Hoe schrijf ik een scriptie

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.