Zet je volgende stap met Studielab

Scriptie herkansen?

Scriptie herkansen: bijles en ondersteuning van een expert!

Het schrijven van je scriptie is vaak de laatste opdracht die je moet uitvoeren om je diploma te behalen. Groot is dan ook de teleurstelling als na het inleveren blijkt dat jij je scriptie herkansen moet. Je wil ontzettend graag snel afstuderen en de Hogeschool of Universiteit vaarwelzeggen. Een afgekeurde scriptie leidt echter vaak tot onzekerheid en stress. Hoe zorg je ervoor dat je dit keer wel een voldoende voor je scriptie krijgt? Het onderstaande stappenplan biedt hulp bij het verbeteren van je scriptie.

Succesvol je scriptie herkansen?

Onze begeleiding kreeg de afgelopen 12 maanden een 9.3!

 Stap 1: zet alles op een rijtje

De meeste studenten die een onvoldoende halen voor hun scriptie, zitten daar behoorlijk mee in hun maag. Het is dan ook goed om even de tijd te nemen om de teleurstelling te verwerken. Accepteer dat je boos, verdrietig, onzeker of gestrest bent, maar laat deze emoties niet te lang je dagen bepalen. Het helpt om vrij snel weer met wat concrete zaken aan de slag te gaan. Stel bijvoorbeeld vast wanneer de deadline van je herkansing is en hoeveel tijd je dit nog geeft. Kijk hierna in je agenda; hoeveel vrije dagdelen heb je nog om aan het verbeteren van je scriptie te werken? Je scriptie herkansen start zo met het op een rijtje zetten van wat praktische zaken. Zo wordt het eindpunt een realistisch doel, zonder dat jij je meteen met die lastige inhoud moet gaan bezighouden.

Stap 2: begrijpen waarom jij je scriptie herkansen moet

Je kunt alleen een voldoende voor de herkansing van je scriptie halen, als je begrijpt wat er niet goed was aan je eerste versie. Bestudeer de feedback van je beoordelaars dus heel goed! Waar hebben zij de meeste aanmerkingen op? Misschien voldoet je scriptie niet aan de vormvereisten en moet je daarom je scriptie herkansen. Vaak ook zien we dat de opbouw of structuur van de scriptie onvoldoende is. Neem de opmerkingen van je beoordelaars aandachtig door en onderzoek of je alles begrijpt. Snap je helemaal waarom jij je scriptie moet herkansen of zijn er nog onduidelijkheden? In sommige gevallen zijn je docenten bereid om een extra toelichten te geven. Uiteraard kun je ook de hulp van een ervaren scriptiebegeleider of een medestudent inroepen om de feedback beter te begrijpen.

Stap 3: een plan van aanpak maken

Tijdens de vorige stap heb je in kaart gebracht waarom jij een onvoldoende hebt gehaald voor je scriptie. Vervolgens is het tijd om een plan van aanpak te maken. Ongetwijfeld bestond de feedback van je beoordelaars uit ‘belangrijke’ en ‘minder belangrijke’ zaken. Filter eerst die belangrijke, fundamentele kritiekpunten uit je beoordeling. Welke hoofdzaken moet jij aan je scriptie wijzigen? Denk daarbij dus niet aan een spellingsfoutje, tenzij je scriptie is afgekeurd vanwege slecht taalgebruik. Meestal zal het echter om kritiek op je onderzoeksopzet, je methodologie, data-analyse of conclusie betreffen. Ook kan het zijn dat de beoordelaar de schrijfstijl en structuur van je scriptie onvoldoende acht. In dat laatste geval is het zaak om kritisch naar de rode draad van je scriptie te kijken.

Stap 4: het verbeteren van je scriptie

Begin bij het verbeteren van je scriptie met de hoofdzaken die je bij stap 3 in kaart hebt gebracht. Kreeg je kritiek op je onderzoeksopzet of de formulering van je onderzoeksvragen? Dan is het slim om hiermee te beginnen. Dit is immers de basis voor de rest van je scriptie. Vervolgens ga je, indien nodig, aan de slag met het verbeteren van je theoretische kader. Hierna volgen je resultaten en tenslotte ook je conclusie en aanbevelingen. Wanneer je vastloopt in dit proces is het slim op hulp te zoeken bij een medestudent of een professioneel scriptiebureau. Pas nadat alle fundamentele kritiekpunten zijn verwerkt, ga je aan de slag met verbeteren van de overige zaken. Denk hierbij aan het juist verwijzen naar relevante bronnen, spellingsfoutjes en minuscule inhoudelijke verbeteringen.

 Stap 5: een laatste check

Nadat je alle feedback hebt verwerkt, lees je zelf de scriptie nogmaals aandachtig door. Is de opbouw nog logisch en blijft de rode draad van je scriptie intact? Laat je scriptie vervolgens lezen aan een familielid, medestudent of scriptiebegeleider. Doordat zij niet al wekenlang aan de scriptie hebben gewerkt, kunnen zij met een andere blik naar het resultaat kijken. Zij zien daardoor beter op welke punten jij nog verbeteringen kunt aanbrengen. Bovendien kan een begeleider ook inhoudelijk meekijken of jij de feedback goed verwerkt hebt en uitleggen wat er eventueel nog beter moet. Hierdoor is de kans veel groter dat jij je scriptie succesvol weet te herkansen, zodat je sneller kunt afstuderen!

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.