Zet je volgende stap met Studielab

Afgestudeerd en nu? Op zoek naar je droombaan!

Afgestudeerd en nu? Op zoek naar je droombaan!

Eindelijk afgestudeerd! Nu gaat het werkende leven beginnen. Maar dan zul je wel eerst een baan moeten vinden. Jouw zoektocht naar een droombaan begint met een goed cv opstellen. Geen idee hoe je een cv moet maken? Online zijn er veel voorbeeld cv’s te vinden die je op weg helpen. Natuurlijk geven wij je ook een paar handige tips.

Zorg voor een goed cv

Met je cv laat je zien wat je in je mars hebt. Een goed cv is kort maar krachtig. En wil je opvallen? Zet er dan een representatieve foto van jezelf op. Een professioneel cv bestaat uit minstens de volgende onderdelen:

  • Contactgegevens
  • Persoonlijk profiel
  • Opleidingen en trainingen
  • Werkervaring
  • Stages
  • Vaardigheden en eigenschappen
  • Talenkennis

Heb je relevante hobby’s en interesses? Voeg ze dan ook toe aan je curriculum vitae. 

Extra tip: laat je cv aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Lees de vacaturetekst nauwgezet door en verwerk relevante ervaring of vaardigheden in je curriculum vitae.

Wat te doen als je weinig werkervaring hebt?

Als je net afgestudeerd bent, beschik je hoogstwaarschijnlijk niet over een berg werkervaring. Misschien heb je hier en daar een bijbaantje gehad. Hoe kun je dan toch je cv vullen en zorgen dat je uitgenodigd wordt voor dat belangrijke sollicitatiegesprek?

Ga er even voor zitten, pak pen en papier erbij en laat de afgelopen jaren de revu passeren. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Een afstudeerscriptie geschreven? In projectgroepen gewerkt? Stage gelopen? Ben je op een taalreis geweest? Noteer alle zaken die van belang kunnen zijn voor een toekomstige werkgever. Bij elke activiteit heb je namelijk bepaalde ervaring opgedaan en vaardigheden ontwikkeld. En dat is wat jouw toekomstige baas wil zien!

Maak een LinkedIn-profiel aan

Naast vacaturewebsites en uitzendbureaus is LinkedIn een krachtig medium in jouw queeste naar een nieuwe baan. Hiervoor zul je wel eerst een LinkedIn-profiel moeten aanmaken. Zorg ervoor dat je tenminste één ervaring noemt op je profiel. Schrijf een korte tekst over jezelf, wie je bent, wat je ambitie is en wat voor werk je zoekt. Heb je essays geschreven of projecten gedaan tijdens je studie? Deze kun je als voorbeeld uploaden om je profiel verder uit te breiden.

Profiel gereed? Tijd om je netwerk uit te breiden: zoek connecties en vraag om aanbevelingen van leerkrachten, collega’s of werkgevers. Nu kun je gericht op zoek naar jouw droombaan op LinkedIn. Leuke functie gevonden? Meestal kun je met je profiel zelfs al direct solliciteren.

Netwerk er op los

Netwerken klinkt misschien spannend, maar het is wel een zeer effectieve manier voor het vinden van een baan. Je kunt beginnen met contact opnemen met je stagebegeleider of bedrijven waar je gewerkt hebt en ze laten weten dat je beschikbaar bent. Het zou zo maar kunnen dat ze net op zoek zijn naar een nieuwe medewerker. Ga een stapje verder en leg contacten met mensen uit jouw werkveld. Wie weet kunnen ze jou helpen aan een baan of hebben zij weer contacten met andere professionals.

 

Hulp nodig bij het afstuderen?

Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!  

Wij bieden online scriptiehulp aan alle studenten in Nederland en Vlaanderen

Aanmeldformulier

Vol zelfvertrouwen afstuderen

Vraag eenvoudig online 1-op-1 begeleiding aan en Studielab koppelt je binnen 48 uur (maar meestal binnen 4-8 uur) aan jouw ideale begeleider, met wie je meteen begeleiding kunt inplannen.