tentamenstress

Tips bij tentamenstress

De tentamenperiode nadert: niet alleen moet je leren om je tentamen te halen, ook de deadlines van projecten zijn in zicht en verslagen moeten worden ingeleverd. De tentamenperiode vergt van de meeste studenten veel energie en kan zorgen voor stress. Gezonde spanning of druk ervaren is geen probleem en is zelfs nodig. Zorgt de periode echter voor slaapproblemen, moeite met concentreren, black-outs of angst? Dan is er in veel gevallen sprake van tentamenstress. Deze ongezonde stress zit je prestaties in de weg en hier wil je dan ook zo snel mogelijk vanaf. Om daarbij te helpen geven we hieronder 4 eenvoudige tips over omgaan met tentamenstress.

  1. Zorg voor een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Teveel college's overslaan of eigenlijk niet opletten wanneer je er bent: iedereen heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt. Kan gebeuren, maar om stress te voorkomen is het belangrijk om zoveel mogelijk écht aanwezigheid te zijn. Dat wil zeggen: niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Probeer tijdens een college daarom om je telefoon weg te leggen of zet hem helemaal uit. Mocht je een laptop gebruiken, gebruik die dan echt alleen voor de studie. Maak aantekeningen, kijk bijvoorbeeld mee via de online powerpoint presentatie of google even snel een woord dat je niet kent. Zo ben je actief met de stof bezig en neem je makkelijker informatie op. Bovendien wordt de concentratie minder snel verstoord, wanneer je actief met iets bezig bent. Dit kan er ook voor zorgen dat de info beter wordt opgeslagen in je hoofd.

  1. Timemanagement

Timemanagement is een cruciaal aspect bij tentamenstress. Wacht niet tot op het laatste moment, maar plan vooruit. Vraag na en weet wat er van je verwacht wordt. Welke stof moet je leren en wat zijn de hoofdstukken? Door een duidelijke verdeling en goede planning kun je verstandig omgaan met de beschikbare tijd. Er bestaan verschillende planning en to-do applicaties die je hierbij kunnen helpen. Vaak kun je deze zowel op je laptop als telefoon gebruiken. Wel zo handig!

 

  1. Voldoende pauzes nemen

Erg belangrijk bij tentamenstress is het nemen van voldoende rust. Soms zit je te diep in het stof, waardoor je vergeet jezelf wat rust te gunnen. Uitgerust en ontspannen studeren is echter veel effectiever. We hebben het net over timemanagement gehad. Zorg ervoor dat je in je planning ook tijd voor jezelf neemt: plan om de twee uur tenminste een kwartiertje rust in. Neem voldoende tijd om te slapen. Probeer een paar avonden in de week te sporten. Ga door met je hobby’s. Blijf contact houden met vrienden en familie. Een fijn gesprek over iets anders dan je tentamens doet wonderen. Zolang alles in balans staat zul je veel positiever in je schoenen staan. Onderschat je mindset niet: die kan je maken of breken.

  1. Voor het tentamen

Niks is belangrijker dan een goede nachtrust de nacht voor het tentamen. Ga dus zeker niet nog de hele nacht proberen te leren, maar gebruik je tijd om te ontspannen. Kijk een film, gas sporten lees een boek of luister naar wat muziek. Ontspan, blijf positief en weet dat lastminute leren weinig zin heeft. Je hebt hard gewerkt en moet er nu op vertrouwen dat dit voldoende zal zijn. Begin de dag van het tentamen met een goed en gezond ontbijt. Gun jezelf ook tijd om de dag goed te beginnen: zet je wekker dus op tijd, zodat je je niet hoeft te haasten. Zenuwachtige medestudenten kun je die ochtend beter zoveel mogelijk. Jij bent voorbereid en kalm en wilt dat graag zo houden. Probeer ook tijdens die tentamen dezelfde rust te bewaren. Wees je er van bewust dat je druk maken niet voor betere prestaties zorgt. Gezonde zenuwen omarmen we, die geven ons net die extra boost om het tentamen te rocken!

Last van tentamenstress of moeite met studeren?

Kies voor (online) studiehulp of studiebegeleiding.

Aanmeldformulier

Loop je vast met het schrijven van je scriptie? Wij bieden ook scriptiehulp / scriptiebegeleiding aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *